Energiegebruik monitoren

Energie monitoring

Het SolarEdge systeem is standaard voorzien van een uitgebreid monitoringsysteem waar je kunt zienhoeveel energie er is geproduceerd. Het is echter niet te zien hoeveel energie aan het net wordt terug geleverd of wordt afgenomen. De salderingsregeling zal vanaf 2025 afgebouwd worden. Om alvast een goed inzicht te krijgen in de verhouding van geleverde, terug geleverde en zelf verbruikte stroom adviseren we een Energiemeter te plaatsen. De extra kosten bedragen €600,=.

Uitleg bij de afbeelding

Blauw is het eigen gebruik dat direct wordt afgenomen van het solar systeem

Groen geeft aan wat er meer wordt geproduceerd dan er op dat moment nodig is, en dus wordt teruggeleverd aan het net.

Rood is de energie die wordt afgenomen van het net. De rode energie wordt nu nog volledig gesaldeerd met de groene energie. In de toekomst wordt saldering geleidelijk afgebouwd. U kunt nu nog optimaal gebruik maken van het salderingssysteem waardoor de terugverdientijd korter is

Energie opslaan in een accu

Als de salderingsregeling straks wordt afgebouwd wordt het steeds interessanter om overtollige energie op te slaan in een accu in plaats van terug te leveren aan het net. Terug geleverde energie zal waarschijnlijk maar ca. 9 ct opleveren terwijl aangekochte energie 33 ct kost. In bijgaande filmpje Wordt energiemonitoring verder uitgelegd.