Wat is de ideale hoek voor mijn zonnepanelen

Wat is het effect van panelen die niet haaks op de zon staan. We leggen dat graag uit. In Nederland staat de zon op het zonnigste moment van de dag (gemiddeld over het jaar bekeken) onder een hoek van 36 graden en pal op het zuiden. Optimaal zou je de panelen dus onder die hoek willen hebben.

zonnepaneel onder een hoek

Wat als uw panelen geen optimale opstelling hebben?

Als de panelen ergens tussen zuidoost en zuidwest geïnstalleerd zijn, onder een hoek van 15-55 graden Dan is de afname van het rendement beperkt en nauwelijks terug te zien in de opbrengstcijfers.
In bijgaande grafiek is te zien wat het verlies aan opbrengst is als de hoek niet optimaal is.

rendement van zonnepanelen onder een hoek

Waarom is de opbrengst van de panelen in de winter zoveel lager?

In de winter staat de zon onder een lagere hoek. Het licht heeft dan al een lange weg afgelegd door onze atmosfeer waardoor al veel van de energie uit de zonnestralen is verdwenen. Vanwege de mindere zon-instraling brengt die zon niet veel energie op voor uw panelen. De hoek van de panelen op deze lage zonnestand afstemmen heeft daarom niet veel zin.

Waarom liggen zonnepanelen op een plat dak niet onder een hoek van 36 graden?

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom de hoek van zonnepanelen op platte daken niet te groot is.

  • Bij storm zal een paneel onder een grote hoek veel meer wind vangen. Om te voorkomen dat het paneel niet van het dak waait moet er dan meer ballast gebruikt worden. Deze ballast drukt extra op uw platte dak en die is daar niet op berekend.
  • Een paneel dat onder 36 graden staat heeft een veel grotere slagschaduw. Om ervoor te zorgen dat de panelen geen schaduw over elkaar werpen moeten ze heel ver uit elkaar liggen. In dat geval passen er veel minder panelen op uw dak.
grote hoek
kleine hoek

Hoe zit dat met Oost-West opstelling?

Door de panelen als een dakje tegenover elkaar te plaatsten heb je minder last van schaduw. Hierdoor kun je meer panelen op een plat dak leggen. Bovendien vangen de panelen op het oosten in de ochtend meer zon op en de panelen op het westen aan het einde van de dag. Daardoor is de opbrengst beter verspreid over de dag. Bovendien kunnen de panelen onder een kleinere hoek liggen zodat ze nog minder wind vangen en er minder dus ballast nodig is. 

oost-west opstelling

 

Voordelen

  • Minder gevoelig voor wind
  • Minder snel zichtbaar vanaf de grond
  • Meer energieopbrengst per m2
  • Energieopbrengst beter verspreid over de dag

Nadelen

  • Minder energieopbrengst per paneel of per geïnvesteerde Euro
  • Regen spoelt het vuil minder snel van de panelen