Elektriciteit en Warmte

met het PVT paneel en warmtepomp

geheel van het gas af

De panelen op het dak zorgen voor elektriciteit én warmte voor de woning

elektriciteit

De zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit in uw woning

verwarming

onder de zonnepanelen wordt de warmte gecollecteerd voor de warmtepomp

warm water

een boiler in uw woning zorgt ervoor dat er voldoende warm water is.

PVT-panelen: een zonnepaneel en zonnecollector in één

Een PVT-paneel, ofwel photovoltaïsch thermisch paneel, is een traditioneel zonnepaneel en thermische collector in één. Het paneel wekt dus elektriciteit op én de warmte van de zon kan gebruikt worden om water of lucht te verwarmen.

PVT-zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. In veel gevallen worden de thermische collectoren gebruikt om een boilervat met water te verwarmen. De meeste PVT-zonnepanelen zijn daarom geïsoleerd aan de achterzijde, wat voor een hogere temperatuur zorgt. Een koel zonnepaneel wekt echter meer elektriciteit op dan een warm zonnepaneel, dus een geïsoleerd PVT-paneel zorgt voor een lager rendement in elektriciteit!

Er kleven nog een aantal nadelen aan geïsoleerde PVT-systemen. In de winter haalt de thermische zonnecollector niet altijd de gewenste temperatuur. In de zomer kan het geïsoleerde PVT-paneel, zodra het vat is verwarmd, haar warmte niet meer kwijt. Dat heeft een negatieve impact op de stroomopbrengst van het PVT-paneel. En dat terwijl men juist in de zomer zoveel mogelijk elektrisch rendement wenst – we mogen immers nog gewoon salderen.

Combinatie PVT-paneel met warmtepomp en boilervat

Met ons PVT-systeem wordt zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar wordt er ook tap- en cv-water mee verwarmd. Achter de zonnepanelen is namelijk een collector gemonteerd waar water – met glycol om bevriezing tegen te gaan – doorheen stroomt. Het dak krijgt dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden. In combinatie met een warmtepomp zorgt dit systeem zelfs ‘s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater.

Het Volthera PVT-systeem dat we inzetten zet de kracht van het PVT-paneel op een andere manier in. PVT-panelen worden namelijk ingezet als bron voor een warmtepomp en verwarmen dus niet direct het water in een boilervat – dit gebeurt via de warmtepomp. Geen dure aardwarmtebron honderden meters diep in je tuin, maar collectoren (die dienen als bron) direct achter het zonnepaneel op je dak. Doordat onze PVT-panelen direct gekoppeld zijn aan een warmtepomp, worden alle nadelen van geïsoleerde PVT-panelen overboord gezet:

Voordelen van een PVT-paneel in combinatie met warmtepomp en boilervat:

  • Volthera PVT-panelen zijn niet geïsoleerd. Op die manier heb je ook in de zomer een optimaal elektrisch rendement;
  • Volthera PVT-panelen toepassen als bron voor een warmtepomp is goedkoper dan het aanleggen van een aardwarmtebron;
  • Volthera PVT-panelen wekken ook thermische energie op als het onder nul graden Celsius is (tot -8 °C), als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt;
  • Het Volthera PVT- systeem werkt op lagere temperaturen, de warmtepomp verwarmd namelijk bij;
  • Volthera PVT-panelen zijn zo ontwikkeld dat ze er exact hetzelfde uitzien als standaard PV-panelen en zijn daarom zowel praktisch als esthetisch een optimale oplossing;
  • De lage temperatuur warmte uit het PVT-paneel vormt de perfecte input voor de warmtepomp.